4th “LOCALLY ROASTED COFFEES” INTERNATIONAL CONTEST
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AVPA – PARIS 2018
The best coffees are now valued and roasted by the producers themselves. Aware of the profound market changes represented by this development the SIAL invited the Contest Organizer, AVPA ( Agency for the valorization of agricultural products) to hold its 4th “Locally Roasted Coffees” international competition award ceremony in its Open Tasting Bar of the Pavilion of Latin America Hall 8 on Tuesday, October 23rd .
This 4th competition confirmed the expectations of its founders and participants. On the producers’ side, the passion is there: some have done an exceptional job on green coffee, on its harvest, on its treatment and its fermentation, now better controlled, on its drying and finally on its roasting. On the consuming countries’ side, the enthusiasm of more and more young coffee lovers cannot be denied. The AVPA jury is reflecting this nice evolution.
More countries participated in this competition. Latin America is always very present, with Colombia heading, Honduras and Mexico. From the Asian continent came Laos, Nepal, Thailand and Viet Nam, but it is Indonesia that particularly impressed this year. Africa with Cameroon, Tanzania and Togo confirmed the quality of their best-known coffees. But the brilliant return of Gabon and Congo (Democratic Republic) coffees was also noticed. Note this year the long-awaited medals obtained by coffees from Hawaii and Porto Rico.
170 cup tastings, in infusion and/or espresso, represented a lot of work for preparation and classification by a very selective but always passionate jury. Once again, the quality was there but also the packaging which compliance was verified by a specialist. These packages are more effective and allow to envisage a world distribution. Among all these quality coffees, 12 coffees received a "Gold Gourmet", 20 a ' Silver Gourmet”, 35 a 'Bronze Gourmet" and 32 a Gourmet Product Diploma.
After this nice award ceremony a cup tasting of coffees and a seminar about the exchange of experiences allowed an always rewarding encounter with coffee growers, in the Massillon school near the AVPA office.
Les meilleurs cafés sont désormais valorisés et torréfiés par les producteurs eux-mêmes. Sans doute conscient des profondes transformations du marché que cette évolution représente, le SIAL a invité l’organisateur du concours, l’Agence pour la Valorisation des Produits Agricoles à venir remettre les prix du 4ème concours international des » Cafés torréfiés à l’origine » à son Open Tasting Bar du Pavillon d’Amérique Latine Hall 8 ce mardi 23 octobre.
Ce quatrième concours a confirmé les attentes de ses initiateurs et des participants. Du côté des producteurs, la passion est là : certains ont réalisé un travail exceptionnel portant sur le café vert, sur sa récolte, sur son traitement à la fermentation, de mieux en mieux contrôlée, sur son séchage et enfin sur sa torréfaction. Du côté des pays consommateurs, l’enthousiasme des amateurs de café de plus en plus jeunes ne se dément pas. Le jury AVPA reflète cette sympathique évolution.
Plus de pays ont participé à cette compétition. Toujours très présente, l’Amérique latine avec en tête la Colombie, le Honduras et le Mexique, …. Du continent asiatique sont venus le Laos, le Népal, la Thaïlande et le Vietnam, mais cette année c’est l’Indonésie qui a particulièrement impressionné. L’Afrique avec le Cameroun, la Tanzanie et le Togo a confirmé la qualité de ses cafés les plus connus. Mais le brillant retour des cafés du Congo (République Démocratique) et du Gabon a aussi été remarqué. A noter cette année des médailles pour des cafés attendus depuis longtemps : Hawaï et Porto Rico.
Les 170 dégustations, en infusion et/ou à l’expresso, ont représenté un gros travail de préparation puis de classification pour un jury très sélectif mais toujours passionné. Encore une fois la qualité était au rendez-vous non seulement sur les contenus mais aussi sur les emballages dont un technicien spécialisé a vérifié la conformité. Ceux-ci sont de plus en plus efficaces et permettent d’envisager une distribution mondiale. Parmi tous ces cafés de qualité, 12 cafés ont obtenu un « Gourmet Or », 20 cafés un « Gourmet Argent », 35 cafés un « Gourmet Bronze » et 32 cafés un Diplôme Produit Gourmet.
Au lendemain de cette remise de prix une dégustation de cafés à l’Ecole Massillon près du siège d’AVPA et un séminaire d’échanges d’expériences ont permis une rencontre toujours enrichissante avec les producteurs de café.
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